Elke Pinksteren gaan we met De Rijnstreek naar Leusden om een geweldig jeugdkamp te beleven. Komende Pinksteren staat het kamp weer op het programma. En dit al bijna 25 jaar achter elkaar. Helaas zal dit de laatste keer op locatie Leusden zijn. Zie het bericht hieronder.

Wij hopen een andere geschikte locatie te vinden voor ons kinderen. Want het jeugdkamp mag niet verloren gaan na 2024.

Beste heer, mevrouw,

U ontvangt dit bericht omdat u in de afgelopen twee jaar te gast bent geweest op ons YMCA Kampeercentrum in Leusden of als u een boeking voor aankomend seizoen heeft staan.
Zoals u wellicht weet zijn wij al enige jaren bezig met de verplaatsing van ons Kampeercentrum naar een andere locatie nabij het Henschotermeer. Helaas gaat deze verhuizing definitief niet door.
De noodzakelijke wijziging van het bestemmingsplan in dat gebied blijkt niet mogelijk vanwege de aanwezigheid van een beschermde diersoort (de das). Nader onderzoek naar een ontheffing op de Wet Natuurbescherming wijst uit dat dit geen haalbare optie is.
 
Landgoed Den Treek heeft ondertussen het erfpachtcontract van onze huidige locatie in Leusden definitief opgezegd. Deze werd steeds tijdelijk verlengd om een ononderbroken verhuizing naar Het Henschotermeer in Woudenberg mogelijk te maken. Nu dit niet meer haalbaar is, zijn zij niet meer bereid om ons contract nogmaals te verlengen, met als gevolg dat 2024 ons laatste seizoen in Leusden zal zijn.
Het terrein rondom het Kampeercentrum wordt terug gegeven aan de natuur en het gebouw wordt aangepast tot een vakantiehuis voor aandeelhouders van het Landgoed.
 
Een zeer onbevredigend en teleurstellend einde van bijna 100 jaar maatschappelijke activiteiten van de YMCA op Landgoed Den Treek. Niet alleen voor de kinderen van scholen, verenigingen, Fun2stay en Y Camps die jaarlijks een fantastisch kamp bij ons beleven, maar ook voor al onze toegewijde medewerkers en vrijwilligers die u al die jaren van dienst mochten zijn.
 
Gezien alle onzekerheden die al een tijd spelen in dit complexe dossier zijn we (voor de zekerheid) al een aantal jaren op zoek naar een alternatieve locatie centraal in Nederland. Daarvoor is intensief contact geweest met recreatiemakelaars, landschapsbeheerders en overheden. Helaas blijkt het vinden van de geschikte combinatie van kamperen in de natuur met een facilitair gebouw een grote uitdaging. Zeker op de schaal die wij nodig hebben voor onze groepen. Hoewel de zoektocht tot op heden nog geen resultaat heeft opgeleverd, blijven we onverminderd zoeken naar een ander geschikt terrein. We doen er alles aan om ons belangrijke werk voort te zetten en uw groepen te kunnen blijven verwelkomen!
 
Hoe nu verder?
Voor aankomend seizoen (2024) verwelkomen wij u nog graag op onze bekende locatie in Leusden. Voor het seizoen 2025 en later zijn we dus nog op zoek naar een nieuw terrein. Ondanks dat we positief blijven over het voortbestaan van ons werk, moeten we ook rekening houden met het scenario dat er niets beschikbaar komt.
 
We nemen alsnog graag uw boeking voor 2025 in optie! Mochten we er niet in slagen een nieuwe locatie te vinden dan verneemt u dat uiterlijk 1 juli 2024 van ons. We houden u vanzelfsprekend op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.
 
Heeft u vragen over dit bericht? Deelt u dit dan alstublieft via de mail aan onze manager Gerry Stapper gerry@ymcakampeercentra.nl. Voor lopende boekingen kunt u de bekende kanalen gebruiken.
 
Ik had u graag beter nieuws gebracht, maar helaas is dit vooralsnog de teleurstellende realiteit.
 
Alexander Huften, directeur