Jeugdkamp 2019

Net als vorig jaar zijn we neergestreken in het Vliegkamp. Dat kamp bevalt ons heel goed, want zo zitten we lekker dicht bij het speelbos en lekker ver van alle overlast. Het werd noodweer, tenminste dat deed Piet Paulusma en zijn vrienden ons geloven. De hagelstenen zouden zo groot zijn als skippeyballen, de wind zo hard als een tornado en de bliksem zo scherp als een mes. Niets van dat alles trof ons. Waar het in heel Nederland spookte, was het in Leusden alleen een beetje winderig. Overigens spookte het snachts wel, maar dan in de tenten.

Rond de klok van 20.30 waren dan eindelijk alle kinderen aangekomen en konden we even alle huishoudelijke mededelingen doornemen. En daarna op weg naar het bos voor het Regenboogspel. Een spel waarbij je zo veel mogelijk punten moest pakken. De JO9 was het meest bedreven en won ook glorieus.

De nacht kunnen we bijna overslaan, want slapen was er niet bij. Het stonk wel op het kamp door alle stinkbommen die werden gegooid. Niet voor iedereen leuk, maar daar is het kamp voor. De nachtwachten Floris en Jos hebben hun handen vol gehad aan de kinderen. Het was keten geblazen!!

Zaterdag was een somebere dag. Het weer was niet al te best, maar voetballen kun je altijd in de regen. Dus hebben we zaterdagochtend een lekker voetbaltoernooitje gedaan en met de jongsten het dierengeluidenspel. Vooral het verstoppen van de kinderen was een groot succes. Rond het middageten en al aardig moe geworden van het voetbal was het zwemtijd. Terwijl buiten de stortbuien tekeer gingen, zaten wij lekker in het warme zwembad. Daar werd het vuil van de huid geweekt en de energie uit de lichamen geknepen.

Na de penne met tomatensaus wilden de kinderen het toernooi nog afmaken. Het blijven allemaal voetbaldieren. Maar als het donker wordt is het tijd voor het bos en hebben we nog een lekker potje stadionspel gedaan. Het is voor sommige leiders een sport om niet gevonden te worden en dat is goed gelukt. Enigszins gefrustreerd, maar wel voldaan gingen we rond 23.00 terug naar het kamp. Even tanden poetsen en na een half uur was het stil…. Op wat gesnurk na.

Op zondag kwamen er enkele wallen uit bed. Je kon zien dat een nachtje doorhalen en een nachtje vol slapen toch je slaap niet wegneemt. De man met de hamer had toegeslagen, maar de kinderen wilden niet opgeven want het was de dag van Levend Stratego. Na een lekker ontbijt hebben we de teams gemaakt en zijn we het bos is gegaan. Na een slome start kwam het fanatisme terug en werd er weer fel gespeeld. Na 1,5 uur was het tijd voor een welverdiende discussielunch. In de middag hebben we de potjes afgemaakt en hebben we de grootste uitslag ooit meegemaakt. Het werd 5-0.

Aan het eind van de middag gingen we weer traditioneel naar de Bungeerun en de Zeephelling. Alle kinderen hebben hun krachten laten zien bij de zeephelling en met name de inspanning van Nick Engels deed iedereen de mond doen open vallen. Na de bungeerun even lekker met de blote kont van de zeephelling. Uiteraard niet allemaal, maar er waren weer wat waaghalzen bij die even hun zwembroek naar beneden deden voor een extra beetje snelheid.

Zondagavond rook het heerlijk op het kamp en konden we eindelijk weer wat rust pakken met zijn allen. Danny en Bob verzorgden de BBQ en de frikandellen, hamburgers en sateetjes smaakten weer heerlijk. We konden gelukkig lekker buiten eten en iedereen heeft het buikje lekker volgegeten.

In de avond gaan we normaal gesproken nog even het bos is, maar deze keer hebben we lekker de finale van de Nations League gekeken. Helaas kreeg Nederland met 1-0 klop van Portugal.

Het was voor veel kinderen echt tijd om lekker de tent in te gaan en veel sliepen al snel. Het was toch weer druk genoeg geweest op zo’n dagje. Maar er zijn altijd weer enkele die hards die wel bij de BBQ blijven zitten. Dat is toch ook heerlijk. En het record stinkbommen is weer gesneuveld op zondag. Het hele kamp stonk naar verrotte eieren. Maar dat mocht de pret niet drukken.

Maandag waren de eerste ouders al snel op het kamp. Ze hebben hun kinderen toch wel gemist. Er werd opgeruimd, geveegd, gestreden, gepraat, koffie gedronken, ingepakt en iedereen ging weer op weg naar huis…. En vooral op weg naar bed.

Het was ook dit jaar weer een geweldig weekend en je kon zien dat de kinderen genoten hebben. We willen de leiders van dit jaar weer hartelijk bedanken voor de geweldige inzet. Zij maken het elk jaar maar weer klaar voor de kinderen. Bedank Bob, Floris 2, Dirk, Danny, Jos, Stefan, Floris 1, Robert en Rick. Kanjers zijn jullie!

Tot volgend jaar!